Planinarenje

Planina Rtanj predstavlja jedno od najpoznatijih mesta za planinarenje. Vrh planine Rtanj, zvani Šiljak, uzdiže se na čitavih 1560 metara nadmorske visine i čini jedan omiljenih uspona planinara.

Pored planinarenja, u letnjim mesecima, na Rtnju se organizuju i berbe rtanjskog čaja i raznih drugih lekovitih biljaka, koje obiluju na ovoj jedinstvenoj planinskoj lepotici.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Ртањ

Bogovinska pećina

Bogovinska pećina se nalazi u selu Bogovina na teritoriji opštine Boljevac i predstavlja jednu od najlepših pećina u istočnom delu Srbije. Zbog svojih prirodnih karakteristika, Bogovinska pećina je zaštićena kao spomenik prirode.

Ulaz u Bogovinsku pećinu nalazi se na 360 metara nadmorske visine, a proteže se duž kanala od 5020 metara, od čega je 550 metara uređenog kanala. Bogovinska pećina predstavlja objekat stalnih istraživanja speleoloških ekipa, zbog svoje dužine i pećinskog nakita. 

http://www.discoverserbia.org/sr/istocna-srbija/bogovinska-pecina

Felix Romuliana - Gazmzigrad

Gamzigrad predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija. Po majci Romuli nazvao ga je Romulijana. Palata nikada nije završena, a tokom 5.veka više puta je razarana, da bi u 6.veku, Justinijan I, obnovio Romulijanu u vidu pogranične tvrđave. 

Gamzigrad danas predstavlja arheološko nalazište, gde se zatiču spomenici rimske dvorske arhitekture, a od 2007.godine, nalazi se na UNESCO - voj listi svetske baštine.

http://www.gamzigrad.com/

Lazarev kanjon

Lazarev kanjon

Dužine je do 9 kilometara i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima: sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1.087 m), sa severa Strnjak (720 m) i Kornjet (696 m), a sa zapada Pogara (883 m) i Mikulja (1.022 m). Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od 7 metara. Sadrži preko 70 pećina. Samo neke od njih su otkrivene i dostupne, poznate pod nazivom Zlotske pećine (Lazareva pećina, Vernjikica, Hajdučica, Mandina pećina, Dubašnička jama i dr.).

Izvor: https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Lazarev_kanjon

Lazareva pećina

Lazareva pećina nalazi se na završetku velepnog Lazarevog kanjona. Lazareva pećina je izvorska pećina, čiji ulaz se nalazi na 290 metara nadmorske visine. Za turističke posete uređene su staze u dužini od 900 metara, a pećinski prostor sastoji se od više dvorana zvučnih imena, poput Prestona, Dvorana blokova, Koncertna dvorana, Dvorana slepih miševa itd...

Lazareva pećina proglašena je prirodnom retkošću i zaštićena je kao spomenik prirode od 1949.godine, a Zavod za zaštitu prirode Srbije proglasio je 2005.godine, Lazarevu pećinu objektom geonasleđa Srbije.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-el/Лазарева_пећина

Borsko jezero

Na samo dvadesetak kilometara od naše Vile Saturea nalazi se Borsko jezero koje spada u veštačka jezera. Prostire se na površini od oko 30 hektara i dostiže dubinu i do 52 metara. Na Borskom jezeru, turistima su na raspolaganju i 4 izgrađene plaže sa bogatim sadržajima za sport i rekreaciju.

U letnjim mesecima temperatura vode dostiže 26 stepeni celzijusove skale, što kupačima pruža ugodan boravak u prirodno čistoj vodi.

https://www.bor030.net/borsko-jezero

Lovni turizam

Na području opštine Boljevac veoma je razvijen lovni turizam. Zbog svog geografskog položaja i predela obraslog šumom, predstavlja prirodno stanište divljih životinja. Najčešće se lovi srneća divljač, zatim divlja svinja i jelenska divljač. Pored toga, odvija se i lov pernati divljači.

 

Izvorište reke Mirovštice

Mirovštica je jedna od najčistijih reka u Istočnom delu Srbije pa samim tim i veoma bogata pastrmkom čime se svrstava u omiljena mesta ljubitelja pecanja. Prepuna brzacima i nekolicinom manjih vodopada, pored ljubitelja pecanja, privlači i ljubitelje netaknute prirode te predstavlja i jedno od omiljenih izletišta na području opštine Boljevac.

Villa Saturea organizuje obilazak izvorišta reke Mirovštice, a svojim gostima pruža i svojevrstan doživljaj doručkovanja u neposrednoj blizini reke. 

Manastir Krepičevac

Manastir Krepičevac se nalazi 4 kilometara severno od sela Jablanica u klisuri Radovanske reke. Vreme izgradnje se vezuje za kraj 15. veka i početak 16 veka, a kao aktivan pominje se 1761. i 1780. godine. Početkom 19. veka Hajduk Veljko sa knezom Milisavom postavlja za starešinu manastira Jeromonaha Akakija sa Svete gore, koji 1809. godine postaje i iguman manastira o čemu svedoči zapis u jednoj bogoslužbenoj knjizi. Spada u najupornija mesta u borbi protiv Turaka u danima Prvog srpskog ustanka.

https://sr.wikipedia.org/sr/Манастир_Крепичевац

Manastir Lozica

Manastir Lozica je sazidana u 14. veku i posvećen aje Svetom Arhangelu Gavrilu. Zna se da je prvi put obnovljena 1680. godine, a drugi put 1850. godine i služi neprekidno od 1854. godine. U novije vreme, pored crkve je sazidan trem, a planira se i izgradnja konaka. Nadomak crkve je veoma jak izvor pitke i hladne vode, koji samo mesto, inače prelepo, čini još živopisnijim.

https://sr.wikipedia.org/sr/Манастир_Лозица

 

Manastir Lapušnja

Manastir Lapušnja se nalazi na obroncima planine Rtanj kod sela Lukova, nedaleko od Boljevca. Podigli su ga vojvoda Jovan Radul i veliki parkalab, župan Gergina 1500/1501. godine, a manastirska crkva svetog Nikole je oslikana 1510. godine, pod nadzorom kneza Bogoja. Ruševine manastira su konzervirane 1973. godine. Lapušnja se danas nalazi pod zaštitom Republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja. 

https://sr.wikipedia.org/sr/Манастир_Лапушња